افزایش میزان رشد و تولید محصولات گیاهی

۴ نکته طلایی برای افزایش میزان رشد و تولید محصولات گیاهی (میوه، گل و …)

افزایش میزان رشد و تولید محصولات گیاهی : از آنجایی که فعالیت در حوزه های زراعی، باغبانی، گلخانه ای و حتی پرورش گلها و گیاهان تزئینی امروزه از بزرگترین و پردرآمدتربن قطب های اقتصادی هر کشور محسوب می شود لذا بررسی و مطالعه درباره نحوه کاهش بیماری ها و امراض گیاهی، کنترل آفات  و در نتیجه افزایش رشد و میزان تولید محصولات زراعی و گلخانه ای بسیار حائز اهمیت خواهد بود.

 برای افزایش رشد و بازدهی محصولات گیاهی ( شامل انواع میوه ها، سبزیجات، گلها و …) پارامترهای مهم و تاثیرگذاری وجود دارد.

در ادامه ۴ مورد ویژه که که هر تولید کننده ای باید در هر مرحله از نگهداری و پرورش محصولات به آنها دقت کند، عنوان شده است. با پیوتک همراه باشید.

۱- هرس کردن گیاهان

هرس کردن از لازمه ها و اصول لاینفک پرورش گباهان است. هرس به معنی حذف و تمیز کردن قسمتی از اندامهای رویشی ( ریشه، ساقه، برگ ) می باشد، به طوری که آنچه از آن باقی مانده است با دریافت انرژی و مواد غذایی بیشتر نتیجه مطلوبی در رشد و باروری گیاه داشته باشند. به عبارتی با هرس مناسب درختان و گیاهان و حذف شاخ و برگ های اضافی، علاوه بر آرایش ظاهری گیاه، با رسیدن نور، اکسیژن و مواد مغذی کافی به سایر قسمتها، منجر به ارتقاء سلامت گیاه خواهیم شد.

هرس کردن گیاهان و افزایش میزان رشد و تولید محصولات گیاهی
هرس کردن گیاهان و افزایش میزان رشد و تولید محصولات گیاهی

درهرس معمولا قسمت های کم اهمیت تر (مانند ساقه وشاخه جانبی) را قطع کرده و اندام زایشی (مثل گل) را حذف نمی کنیم. ضمنا باید توجه داشت که هیچگاه یک چهارم کل گیاه را بیشتر هرس نکنیم. ضمنا در گیاهان آپارتمانی هیچ محدودیت زمانی و فصلی برای هرس کردن وجود ندارد ولی توصیه می شود در فصول بهار و تابستان انجام شود زیرا بیشترین رویش در این فصل ها صورت می گیرد.

ممکن است برای برخی ها سوال باشد که آیا با این روش گاها باعث هدررفت محصولات نمی شویم؟ در پاسخ باید گفت این با اصل اساسی، شرایط ایده آل برای رشد محصولات مرغوب تر در قسمت های باقیمانده صورت می گیرد.

در مقالات بعدی درباره هرس انواع گل های خانگی، گیاهان و درختان بیشتر صحبت خواهیم کرد.

۲- استفاده از مکمل های خوراکی در گیاهان

اگر هرس کردن گیاهان را به استراحت ورزشکاران تشبیه کنیم، استفاده از مکمل های خوراکی نیز در رشد سریع تر و باروری بیشتر گیاهان ما کمک کند.

به همین دلیل تکنیک دوم که باید با رعایت میزان و زمان مناسب مصرف در مزارع و باغها مورد توجه قرار گیرد،  استفاده از تغذیه و مکمل های مبتنی بر فروکتوز قند مانند Flowerstimulator می باشد. این محصول حاوی قندهای طبیعی زیادی برای افزایش متابولیسم گیاهان و هم چنین میزان قند موجود در میوه ها و گل ها می باشد. ضمنا استفاده بهینه از آنها می تواند نتیجه مطلوبی در طعم دهندگی آنها داشته باشد.

یکی دیگر از این مکمل ها، استفاده از ملاس است که از محصولات کارخانه نیشکر می باشد. با استفاده به موقع این مکمل در گیاهان و مزارع، میتوان بسیاری از عناصر کمیاب گیاه مانند پتاسیم را تأمین کرد.

استفاده از مکمل های خوراکی در گیاهان
استفاده از مکمل های خوراکی در گیاهان

۳- فسفر و پتاسیم

در طول چرخه حیات یک گیاه ، به مواد مغذی و عناصر کمیاب برای رشد و نمو آنها نیاز داریم.

سومین تکنیک بهتر برای بدست آوردن میوه های بزرگتر استفاده از خانواده خوراکی پر اهمیت فسفر و پتاسیم می باشد. گیاهان به این ۲ ماده مغذی برای طیف وسیعی از واکنش ها که در سطح سلولی انجام می شود، نیاز دارند.

برای به دست آوردن وزن جدی و توده متراکم  و فشرده ، شما باید در هفته های ۳ تا ۷ به مقدار قابل توجهی از این مواد مغذی بهره ببرید، به عنوان مثال استفاده از PK-Booster  در مراحل پایانی دوره گلدهی. لازم به ذکر است حتی در  صورت استفاده ارگانیک از موادی مانند Alga-Max ، فسفر و پتاسیم بایستی به طور کامل در نمک شکسته و حل شوند. بنابراین معمولاً فقط در آبهای آخر مرحله گلدهی، ریشه ها را به استفاده از مواد مغذی باقی مانده و آن ترغیب می کند.

۴- اقلیم (شرایط زیست محیطی)

آب و هوا تأثیر بسیار شگرفی در میزان تولید گل و میوه دارد. در ادامه این فاکتور بسیار مهم را در در قالب چهار مولفه (نور، آب، هوا و دما) تحلیل و بررسی می کنیم.

 نور

نور را می توان در زمره عوامل حیاتی رشد و نمو گیاهان قرار داد. انرژی دریافتی گیاه از نور، دی اکسید کربن را به کربوهیدرات و قندها تبدیل می کند.

نکته حائز اهمیت در نوردهی گیاهان این است که هنگامی که یک گیاه در محیط طبیعی خود رشد می کند و شکوفا می شود ، فواصل طول روز و شب را به صورت نسبتا دقیقی  تنظیم می کند و این فواصل زمانی، مراحل مختلف زندگی گیاه را تنظیم می کند. به عنوان مثال هنگامی که نور روز کوتاه تر می شود و از ۱۵ ساعت نوری تا ۱۲ ساعت و سپس ۱۰ ساعت کاهش می یابد ، گیاه این را تشخیص داده و یک تغییر هورمونی در آن رخ می دهد که در روند رشد و گلدهی و میوه دهی گیاه تاثیر چشمکیری دارد. هنگامی که گیاه شما در داخل خانه یا در یک اتاق با نور مصنوعی رشد می کند، باید با تعیین مقدار ساعات نور ، به خود گیاه بگویید که در چه فصلی قرار دارد.

اقلیم (شرایط زیست محیطی)
اقلیم (شرایط زیست محیطی)

آب

مهم ترین ماده غذایی قسمت های مختلف گیاهان (ساقه، برگها، تنه، میوه ها و حتی گل ها) آب می باشد. اما نکته قابل توجه این است که میزان رطوبت و آبدهی به تناسب دوره های زمانی و رشد گیاه، متفاوت خواهد بود. از این رو مهم است که آب بیشتری در مراحلی مانند گل دهی و یا میوه دهی نسبت به مراحل قبلی رشد فراهم گردد.

از آنجایی که یکی از مهم ترین مشکلات پرورش دهندگان گل و گیاه در منازل، تعیین زمان دقیق آبیاری آنها می باشد، لذا پیشنهاد می گردد بر خلاف روش های غیر قابل اطمینان و سنتی جهت بررسی میزان رطوبت، از سنسورهای هوشمند استفاده گردد. سنسور سولاما از نمونه سنسورهای ایرانی جهت تعیین میزان رطوبت و زمان  دقیق آبیاری گل و گیاه می باشد که می تواند شما را در داشتن گلهای شاداب و سالم کمک کند.

هوا

از مهم ترین عناصر جهت افزایش میزان بازدهی فتوسنتز در گیاهان نه تنها اکسیژن می باشد بلکه همانطور که در بخش نور توضیح داده شد، لازم است که گیاه دارای دی اکسید کربن کافی برای حفظ افزایش فتوسنتز باشد. در نتیجه وجود هوای مطلوب و سالم که شامل مقدار کافی از همه این عناصر و ترکیبات باشد می تواند تاثیر زیادی در باروری گیاه داشته باشد.

دما

دمای مطلوب نقش زیادی در شادابی و سلامتی قسمت های مختلف گل و گیاه دارد. ولی میزان دما به تناسب گیاهان و حتی محل پرورش آنها متفاوت خواهد بود. در برخی گیاهان در دمای بالاتر رشد و گلدهی بهتری دارند، درجه حرارت بالا منجر می شود گیاه سریعتر نفس بکشد و در فرایندهایی مثل تولید میوه و گل  عملکرد بهتری داشته باشند. اما در مقابل برخی گیاهان به دمای بسیار بالا حساس بوده و به شدت در مقابل آن واکنش نشان می دهند.

نکته دیگری که بایستی توجه داشت این است گلها و گیاهان خانگی در مقایسه با گیاهانی که خارج از منزل پرورش داده می شوند حساس تر بوده و تغییرات ناگهانی دما می تواند باعث تاثیرات منفی در رشد و حتی گاها منجر به مرگ آنها شود.

اطلاعات فوق بر اساس نظرهای تجربی می باشد. با این حال ، اطلاعات موجود در این مقاله ممکن است برای محصولات خاص یا گونه های مختلف متفاوت باشد.

اگر سؤال خاصی در مورد گیاه و تکنولوژی های مدرن در حوزه زراعت و کشاورزی دارید، با پیوتک در تماس باشید.

    نظرتان را بنویسید

    آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.*